בהתאם לפקודת מס הכנסה, אדם אשר עונה להגדרת "תושב ישראל" חייב במס בישראל על כל הכנסותיו בין אם הופקו בישראל ובין אם הופקו מחוץ לישראל. לעומת זאת, מי שאינו עונה להגדרת "תושב ישראל" יהיה פטור ממס בישראל על ההכנסות שהופקו מחוץ לישראל ויחויב במס אך ורק על הכנסות שהופקו בישראל.
לצורך בחינת הגדרת אדם כתושב ישראל ישנם שני מבחנים – המבחן הכמותי ומבחן מרכז החיים:
מבחן מרכז החיים – מבחן זה הוא המבחן העיקרי מבין שני המבחנים לבחינת תושבות של אדם והוא קובע שתושב ישראל הוא אדם שמרכז חייו נמצא בישראל. כלומר, אותו אדם קשור למדינת ישראל בפן המשפחתי, הכלכלי והחברתי. לצורך העניין מקום ביתו הקבוע, מקום מגורי משפחתו, מקום עבודתו, ארגונים או מוסדות בהם הוא לוקח חלק (גני ילדים, בתי ספר, קופות חולים) וכו'.
כל אלה קובעים את זיקתו של אדם למקום מסוים וככל שיש יותר זיקה למקום מסוים כך ניתן לומר שזהו מקום התושבות של אותו אדם.
המבחן הכמותי – מבחן זה הוא מעין מבחן עזר למבחן העיקרי והוא קובע שתי חזקות:
- אם אדם שהה בישראל 183 ימים או יותר במהלך שנת המס.
- אם אדם שהה בשנת המס מעל 30 ימים, וסך תקופתו בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה עולה על 425 ימים.
תושב חוץ לצרכי מס הכנסה ייחשב כזה במידה וענה על שני התנאים הבאים:
- יחיד שאינו תושב ישראל ושה מחוץ לישראל 183 ימים לפחות בשתי שנות מס רצופות.
- מרכז חייו לא היה בישראל בשתי שנות המס שלאחר מכן.
לסיכום, כאשר מתכננים לעזוב את הארץ לתקופה מסוימת ואף לתמיד יש לבחון האם כדאי לנו לבצע ניתוק תושבות ממדינת ישראל.
יחיד שהעביר את מרכז חייו ממדינת ישראל ולמעשה ניתק ממנה את התושבות לא יהיה חייב עוד במס על הכנסה שהופקה מחוץ לישראל וכך גם לא יהיה חייב במס בריאות וביטוח לאומי.
במידה ומדובר במעבר לתקופה ארוכה של שש שנים לפחות, יהיה זכאי היחיד להטבות מס שונות בעת חזרתו למדינת ישראל כאשר הוא יחשב "תושב חוזר" או "תושב חוזר ותיק" כלומר, יש לבחון את נושא ניתוק התושבות כבר ברגע המעבר ולא "לגרור" את זה על מנת להתחיל לצבור וותק של שנים בהן יש ניתוק של התושבות מישראל.
כמו כן, חשוב לדעת שמי שיש בכוונתו לנתק תושבות מישראל, יהיה חייב במס יציאה כלומר, רואים במי שיצא מהארץ כאחד שמכר את כל נכסיו בארץ ובחו"ל (פרט לנכסי מקרקעין) לפני שעזב את הארץ.
רשויות המס רואות בעת המעבר אירוע מס אך את התשלום ניתן לדחות ליום המכירה בפועל של אותם נכסים וזאת מתוך ראייה שבמקרים רבים אותו אדם שעזב את הארץ אינו יכול לשלם את המס לפני שהפיק את ההכנסה מאותו נכס בפועל.